Jest drzewem lub krzewem z rodzaju cytrus, dorastającym do wysokosci 15 – 20 m. Uprawiana w klimacie tropikalnym i subtropikalnym Brazylii, USA i południowo – wschodniej Azji. Owocem jest kulista jagoda koloru pomarańczowego.
Zastosowanie i działanie:
Olejek ze słodkiej pomarańczy zawiera hydroksykwasy alfa (AHA), które mogą być stosowane do odmładzania skóry. Stymuluje system limfatyczny i pomaga odtruć tkankę oraz zmniejszyć nagromadzenie komórek. Olejek ze słodkiej pomarańczy ma świeży, cierpki zapach, który wykorzystywany jest w aromaterapii do zmniejszenia stresu, wzbudzania energii i stworzenia stanu radości. Używany jest także jako środek poprawiający smak i zapach wielu preparatów leczniczych, a także produktów kosmetycznych i perfumeryjnych. Sok z pomarańczy zalecany jest w schorzeniach wątroby, jako środek przeciw szkorbutowi, pomaga obniżyć gorączkę, a także działa korzystnie w nadciśnieniu tętniczym.
Historia i tradycja:
Pomarańczę produkuje się w ilości 30 ton rocznie, co czyni ją owocem o dużym znaczeniu ekonomicznym. Ojczyzną pomarańczy były Chiny, skąd w XV wieku była sprowadzona do Europy i Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.