Wiecznie zielona z rodziny jasnotowatych, uprawiana w wielu krajach Europy i Ameryce Północnej. W Polsce wystepuje głównie jako roślina ozdobna. Dochodzi do 90 cm wysokości, posiada intensywny, aromatyczny zapach.
Zastosowanie i działanie:
Olejek lawendowy ma efekt przeciwzapalny, łagodzący ból mięśni i stawów. Lawenda również stymuluje krążenie krwi. Wspomaga równoważenie wytwarzania tłuszczy i łagodzi suchą i czułą skórę. Ponadto ma relaksujący zapach, co często wykorzystywane jest w aromaterapii do zmniejszania stresu, niepewności i bólu głowy. Służy do przygotowywania kąpieli aromatycznych oraz poduszek zapachowych. Często jest używany jako składnik poprawiający zapach leków oraz produktów w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym.
Historia i tradycja:
Pierwsze wzmianki o lawendzie, zawarte w pismach greckiego medyka Dioscoridesa, który wychwalał jej właściwości medyczne, datuje się na rok 65 n.e. Wykorzystywana była także w rzymskich łaźniach. W średniowieczu lawendę stosowano jako środek przeczyszczający, a także w sztuce kulinarnej, jako dodatek smakowy maskujący zapach długo leżącego, surowego mięsa. Pełniła także funkcję waluty wymiennej, wykorzystywanej w handlu pomiędzy zakonami. W domach rozrzucana była po podłodze. Odstraszała szkodniki, ocieplała stopy w chłodniejszych miesiącach, a rozkruszane listki i kwiatki tworzyły pięknie pachnący dywan przesycający cały dom wspaniałym aromatem.