Muszkatołowiec, znany również dawniej jako muszkatowiec, muszkat, to wiecznie zielone drzewo z rodziny muszkatowcowatych, dorastające do 20 m wysokości. Pochodzi z Moluków, ale występuje także na Sumatrze, Borneo, Cejlonie oraz Ameryce Środkowej. Owocem jest pestkowiec okryty skórką, z miękką owocnią, która pęka podczas dojrzewania owocu.
Zastosowanie i działanie:
Olejek gałki muszkatołowej to jeden z częściej stosowanych składników jako środek antyseptyczny do płukania gardła i jamy ustnej, uśmierzający ból zęba, ułatwiajacy trawienie, obniżający temperaturę ciała, uspokajający, kontrolujący skurcze menstruacyjne i odkażający rany. Przyspiesza cyrkulację krwi i wprowadza “ciepło” do organizmu. Gałka muszkatołowa stosowana jest także do zwalczania objawów grypy i przeziębienia, biegunek, artretyzmu, infekcji i podrażnień skóry. Wyciągi eterowe z gałki muszkatołowej działają silnie rozkurczowo na mięśnie gładkie. Gałka muszkatołowa i kwiat muszkatołowy są stosowane w leczeniu zaburzeń czyności żołądka i jelit, przy biegunce, skurczach żołądka, nieżycie żołądka i wzdęciach. Olejek zwiększa uwalnianie serotoniny w mózgowiu. Hamuje ośrodek głodu, zmniejszając apetyt. Zastosowany na skórę działa rozgrzewająco, przeciwreumatycznie i odkażająco, wykazując aktywność przeciwbólową.
Historia i tradycja:
Gałka muszkatołowa była ważnym lekiem w dawnej medycynie oraz przyprawą o ogromnym znaczeniu. Osnówka owocu stanowi przyprawę o korzennym zapachu i smaku, jest znana w handlu jako macis lub kwiat muszkatołowy. Owocnia gałki muszkatołowej jest spożywana po usmażeniu w syropie.