Mięta jest byliną z rodziny jasnowatych, uprawianą w Europie, Ameryce Północnej i Południowej, a także w Azji i w Afryce. W Polsce bardzo popularna, uprawiana w miejscach słonecznych o wilgotnej, żyznej glebie. Nie występuje w stanie dzikim, rozmnażana jest wyłącznie z sadzonek. Posiada intensywny, przyjemny zapach. Łodyga osiąga wysokość do 90 cm.
Działanie i zastosowanie:
Olejek z mięty pieprzowej posiada doskonałe właściwości uśmierzające ból, łagodzące reumatyzm, nerwobóle i bóle mięsni. Stymuluje krążenie krwi. Zwęża naczynia kapilarne, zmniejszając zaczerwienienie skóry wynikające z podrażnionych naczyń krwiośnych i żylaków. W sposób naturalny chłodzi, orzeźwia i stymuluje skórę. Zapach mięty pieprzowej używany jest w aromaterapii do oczyszczania myśli, wspomagania koncentracji i łagodzenia stresu. Z olejku miętowego wyodrębnia się przez wymrażanie mentol. Mięty używa się także przy zaburzeniach w wydzielaniu żółci, zapaleniu woreczka żółciowego i dróg żółciowych, a także w kamicy żółciowej i żółtaczce, przy wzdęciach, kolce jelitowej i w zaburzeniach przewodu pokarmowego, układu nerwowego objawiających się w bezsenności, migrenie, nerwobólach, drgawkach nerwowych i w zaburzeniach menstruacyjnych.
Historia i tradycja:
Mięta pieprzowa została odkryta około 350 lat temu w Anglii. Powstała ona ze zmieszania mięty nadwodnej i mięty zielonej. Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w Europie.